ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. weigert nog te verklaren in Marengo liquidatieproces

Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. heeft de overeenkomst met justitie opgeschort en weigert nog te verklaren.

Volgens de advocaat van de kroongetuige komt het Openbaar Ministerie (OM) afspraken over zijn veiligheid en dat van zijn familie niet na. Verder meldde de raadsman van B., Onno de Jong, dat de situatie tussen zijn cliënt en het OM al langere tijd ‘zeer ernstig’ is. Gemaakte afspraken zouden volgens de kroongetuige niet zijn nagekomen.

B. zou vandaag getuigen in het dossier rond de liquidatie van spyshop medewerker Ronald Bakker. De zitting gaat wel door alleen zonder de kroongetuige. Het OM zegt verrast te zijn door de nieuwe ontwikkelingen en de keuze van B. om niet meer te verklaren.

Ridouan Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.