ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Ridouan Taghi: ‘Ik werd na aanhouding gemarteld door agenten uit Marokko en Dubai’

Mocro Maffia kopstuk Ridouan Taghi zegt na zijn aanhouding in Dubai zwaar te zijn mishandeld.

Dat schrijft hij in een verklaring aan EenVandaag. ‘In Dubai werd mij, terwijl ik plat op de grond lag, een pistool op het hoofd gezet. De agenten vertelden dat ze opdracht hadden gekregen om mij dood te schieten. Daarna ben ik helemaal in elkaar getrapt.’ De mishandelingen zouden volgens Taghi zijn uitgevoerd door agenten uit Dubai en Marokko.

De foto die de politie van Dubai heeft vrijgegeven van zijn aanhouding is volgens Taghi en zijn advocaat bewerkt. Zijn verwondingen zijn daarop niet te zien. ‘Ik vertel dit omdat het een nepfoto is. Alle wonden in mijn gezicht, zoals mijn gebroken neus, zijn weggephotoshopt.’ Volgens Taghi worden er al jaren ‘nepfeiten’ over hem en zijn familie verspreid.”

De vermeende kopstuk geeft als bewijs via zijn advocaat Inez Weksi toestemming aan EenVandaag om zijn foto’s te publiceren. Klik hier voor een foto van de mishandelde Taghi. De foto’s zijn gemaakt door een arts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op 19 december 2019. Dat is de dag dat Taghi arriveerde in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) van Vught.

Ridouan Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.