ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Ridouan Taghi kreeg informatie doorgespeeld van corrupte marechaussee Schiphol’

Ridouan Taghi kreeg informatie van een corrupte contact bij de marechaussee in Schiphol.

Dat meldt NRC op basis van het onderzoek naar de marechaussee die eerder dit jaar werd veroordeeld voor het schenden van het ambtsgeheim. De betreffende persoon zocht in systemen of iemand internationaal gesignaleerd stond. Volgens de krant is daarbij ook gezocht op de valse identiteit van Taghi. Het opzoeken zou hebben plaatsgevonden in 2015 rond de tijd van de grote wapenvondst in Nieuwegein.

Dat Taghi gezocht werd en dit ook wist blijkt volgens NRC uit een PGP-bericht. ‘Ik spreek net die kleine (Ridouan T., red.) en hij wordt gezocht voor die ijzer (vuurwapen, red.). Iemand heb schijnbaar gepraat.” En: “Is dat de reden dat hij op de telex staat? Kunt u kijken via advo wie praat?’ Aldus het bericht verstuurd via een PGP-telefoon.

Ridouan Taghi wordt verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.