De nieuwe advocaten van Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. zullen zo lang als mogelijk anoniem blijven en spreken tijdens de zaak via een stemvervormer.

Dat heeft de rechtbank bepaald in verband met de veiligheid van de advocaten. De beslissing is een unicum in het Nederlandse rechtspraak. Nog nooit traden advocaten anoniem op in een openbaar proces. Het besluit is genomen in verband met de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij werd in Amsterdam doodgeschoten. Hiervoor zijn inmiddels meerdere verdachten aangehouden. Eerder werd de broer van Nabil B. geliquideerd. Hij was onschuldig en zat niet in het criminele circuit. De schutter is inmiddels veroordeeld. De man, Shurandy S., heeft bekend de moord te hebben gepleegd maar heeft een verklaringen afgelegd over mogelijke opdrachtgevers en/of andere betrokkenen.

Het Marengo-proces waarin B. verklaringen heeft afgelegd draait om een reeks liquidaties en pogingen daartoe. De hoofdverdachten zijn Ridouan T. en Saïd R. die beide verdacht worden van betrokkenheid bij onder meer moorden en drugshandel. T. werd in Dubai getraceerd en aangehouden en zijn vermeende rechterhand R. werd in de Colombiaanse stad Medellin opgepakt.

Het onderzoek rond Ridouan T. kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om T. die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

T. en Saïd R. worden verdacht van het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces. Of en zo ja wanneer dit ook al gaan gebeuren is niet bekend.