Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Advocaten weigeren naar rechtbank te komen in zaak rond Mocro Maffia kopstuk Ridouan T.

Advocaten weigeren naar de rechtszaak van de Amsterdamse rechtbank rond Ridouan T. te komen.

De rechtbank heeft vanwege het coronavirus beperkingen opgelegd aan de advocaten. De verdachten mogen niet fysiek aanwezig zijn bij de tussentijdse zitting. Ze mogen bellen tijdens de behandeling van hun eigen zaak en contact leggen via een videoverbinding. De verdachten krijgen hiervoor maximaal een uurtje van de gevangenissen.

Volgens de vijf advocaten is door de opgelegde maatregelen geen vertrouwelijk overleg mogelijk tussen de advocaten en hun cliënt. Zodoende is er geen sprake van een eerlijk proces. De rechtbank heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van de advocaten en het feit dat ze uit protest weigeren te komen.

Het onderzoek rond Ridouan T. kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om T. die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

T. en Saïd R. worden verdacht van het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces. Of en zo ja wanneer dit ook al gaan gebeuren is niet bekend.