ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Financiële man Ridouan T.’ gezocht voor liquidaties aangehouden bij inval in Dubai

De politie in Dubai heeft een man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij liquidaties en een handlanger zou zijn van Ridouan T., de Mocro Maffia kopstuk.

Het gaat om Amir Faten Mekky die volgens verschillende media de financiële man zou zijn van Ridouan T. en zijn organisatie. Mekky zou aan het hoofd staan van een internationaal misdaadnetwerk en werd al enige tijd gezocht. Twee jaar geleden wist hij met een vals paspoort Dubai in te komen.

Naast Dubai wordt Mekky ook gezocht door de Spaanse autoriteiten. Hij zou samen met zijn groep betrokken zijn geweest bij een reeks liquidaties, bomaanslagen en andere geweldsincidenten in onder meer de Spaanse Costa del Sol. De verdachte met de Deense nationaliteit zou onder meer een groep Deense en Zweedse criminelen hebben aangestuurd.

Na een groot internationaal onderzoek waarbij meerdere landen waaronder Spanje en Dubai betrokken waren, werd Mekky getraceerd en aangehouden. Met speciale troepen werd afgelopen donderdag een inval verricht in een huis in Dubai en werd de verdachte aangehouden. Mekky zit nu vast en wordt mogelijk uitgeleverd aan de Spaanse autoriteiten voor liquidaties. Dit is echter nog niet bevestigd.

Ridouan T. wordt verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond T. kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om T. die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

T. en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.