ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Politie volgde en observeerde advocaten in zoektocht naar topcrimineel Ridouan Taghi

De politie blijkt in de zoektocht naar Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo liquidatieproces, advocaten te hebben geobserveerd en gevolgd naar Dubai.

De observaties vonden midden 2019 plaats nadat op 18 juni 2019 via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) informatie binnenkwam die zou kunnen leiden tot het achterhalen van de verblijfplaats van Ridouan Taghi. Volgens deze informatie zou hoogstwaarschijnlijk in Dubai een ontmoeting plaatsvinden tussen advocaat mr. N. Meijering en de gezochte Taghi, meldt het OM.

Om deze informatie te verifiëren is destijds besloten tot het opvragen van vluchtgegevens en een kortdurende observatie van mr. Meijering op Schiphol om vast te stellen of hij naar Dubai zou vertrekken. Ook is een verzoek gedaan aan de politie in Dubai om hem na aankomst te volgen. In deze beslissing gaf de doorslag dat mr. Meijering niet de advocaat was van Taghi. Dat gold ook voor zijn kantoorgenoot mr. L. van Kleef, die hem op 19 juni bleek te vergezellen op de vlucht naar Dubai. Door hen te observeren zou daarom geen inbreuk worden gemaakt op de vertrouwelijke relatie van een advocaat met zijn cliënt. Taghi werd in deze fase van het Marengo-proces al vertegenwoordigd door zijn huidige advocaat, Inez Weski.

De observatie van beide advocaten in Dubai leidde overigens niet tot het vaststellen van een ontmoeting met T. of het achterhalen van diens verblijfplaats. Naar aanleiding van vragen van bepaalde media zijn de betrokken advocaten donderdag door het OM geïnformeerd over de observatie in juni 2019. De betrokken advocaten hebben verbolgen gereageerd op het feit dat politie en justitie besloten hebben om dit soort verregaande maatregelen in te zetten.

Ridouan Taghi wordt verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.