Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Wrakingsverzoek in Marengo-proces rond Ridouan Taghi is afgewezen

Het wrakingsverzoek in het grote liquidatieproces Marengo is afgewezen.

Advocaat Nico Meijering diende het verzoek in en wilde twee rechters-commissarissen wraken. Volgens Meijering werd hij onlangs bij het verhoor van zijn cliënt Mohamed R. dusdanig bejegend, dat er bij hem het vermoeden van partijdigheid ontstond.

Op 19 augustus diende Meijering, die gesteund werd door andere advocaten in het Marengo-proces, een wrakingsverzoek in. De wrakingskamer heeft er naar gekeken en heeft nu besloten om het verzoek af te wijzen. De onderbouwing is achterwege gelaten en zal binnen twee weken worden vrijgegeven/gedeeld.

Ridouan Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.