ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Geen bewijs voor lekken advocaten aan personen rond Ridouan Taghi in Marengo-liquidatieproces

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft geen bewijs gevonden dat advocaten van het kantoor Ficq & Partners informatie in het Marengo-liquidatieproces hebben gelekt naar de organisatie rond Ridouan Taghi.

‘Uit mijn onderzoek is niet gebleken dat de betrokken advocaten tuchtrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld’, aldus de deken. Daarnaast is er ook geen bewijs gevonden dat de advocaten zich door cliënten in contanten lieten betalen. ‘Het onderzoek heeft aangetoond dat die berichten feitelijk onjuist zijn.’

Het onderzoek naar de advocaten werd ingesteld op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM). De advocaten juichten het onderzoek toe en waren vanaf het begin van mening niets fout te hebben gedaan. ‘Met instemming hebben wij kennisgenomen van de bevindingen en conclusies van de deken. Wij verwijzen daarnaar en geven op dit moment geen nader commentaar’, aldus een woordvoerder van Ficq & Partners.

De zaak kwam vorig jaar groot in het nieuws toen verschillende media hadden gepubliceerd over een proces-verbaal uit het Marengo-onderzoek. In het stuk verwees het OM naar gekraakte PGP-berichten en verklaringen. Daaruit zou volgens justitie blijken dat personen gelinkt aan Taghi bij de advocaten vertrouwelijke informatie hadden ingewonnen. Een soortgelijke zaak tegen advocaat Khalid Kasem werd door de deken ook onderzocht. Ook in het geval van Kasem zijn geen bewijzen gevonden dat hij informatie heeft gelekt naar personen rond de criminele organisatie van Ridouan Taghi.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.