ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Advocaat Khalid Kasem beschuldigd van lekken informatie naar organisatie Ridouan T.

Politie en justitie verdenken advocaat Khalid Kasem van het doorspelen van informatie aan Ridouan T. en zijn organisatie.

Dat meldt het AD op basis van bronnen. De informatie zou te maken hebben met een grote wapenvondst in Nieuwegein, in 2015. Bij doorzoekingen in opslagboxen troffen agenten een grote partij kalasjnikovs en andere vuurwapens, handgranaten en duizenden stuks munitie. De politie heeft acht mannen aangehouden die verdacht werden van het voorbereiden en uitvoeren van liquidaties. In de zaak 26Koper zaak zijn inmiddels ook celstraffen opgelegd.

Na de wapenvondst zou Ridouan T. volgens de versleutelde berichten in paniek zijn geraakt. Hij wilde onder meer weten hoe ver het politie onderzoek was. ‘Salaam alikom sir. Ik heb net die man gesproken die devil helpt. Het broertje van Mussa. Hij zei tegen mij dat ze in maart zijn begonnen met dit onderzoek en het komt door die gestolen auto’s. Die jongens werden in de gaten gehouden.’ Volgens het AD wordt met ‘het broertje van Mussa’ advocaat Khalid Kasem bedoeld. Hij spreekt dit met klem tegen en ontkent alle aantijgingen. Justitie heeft de berichten van het AD nog niet bevestigd of ontkent.

Ridouan T. wordt verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond T. kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om T. die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

T. en Saïd R. worden verdacht van het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces. Of en zo ja wanneer dit ook al gaan gebeuren is niet bekend.